Reumatológia


Mit nevezünk reumatológiának?

A reuma szó a görög folyni, mozogni igéből ered, ezzel kapcsolatos a modern reumatológia tudományág definíciója is. A reumatológus foglalkozik ugyanis a mozgásszervek megbetegedéseivel és azok konzervatív – azaz nem műtéti – kezelésével.

A leggyakrabban reumatológiával és ortopédiával találkoznak a páciensek, utóbbira akkor van szükség, ha körülírható a fájdalom (pl. a páciens térde, dereka fáj), ha a panaszok diffúz jellegűek, (pl. a betegnek fájnak az ízületei, alsóvégtagjai, izomzata, stb.) akkor inkább reumatológushoz érdemes fordulni. Az ortopédia területéhez tartoznak a mozgásszervi műtéti eljárások is.

A mozgásszervi betegségek nagyon sok embert érintenek, egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság fele küzd valamilyen mozgásszervi fájdalommal. 1

Milyen panaszok esetén javasolt reumatológushoz fordulni?

  • gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalmak),
  • végtagfájdalmak,
  • ízületi porckopás (arthrosis) okozta panaszok,
  • ízületi gyulladás okozta panaszok,
  • csontritkulás (osteoporosis) okozta panaszok.

Hogyan zajlik a reumatológiai kivizsgálás?

A páciens részletes kikérdezése után fizikális mozgásszervi vizsgálat történik, amit adott esetben számos képalkotó diagnosztikai eljárás egészíthet ki, így például a röntgen, ultrahang-, CT-, és MR-vizsgálat, csontsűrűségmérés, illetve szükség esetén laborvizsgálat. A pontos diagnózis felállítása után a reumatológus szakorvos terápiát javasol a pácienseknek.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.