24 órás Holter EKG vizsgálat


Mi az a 24 órás Holter EKG vizsgálat?

Előfordulhat olyan helyzet, hogy egy kardiológiai kivizsgáláson nem elég a néhány másodpercig tartó EKG vizsgálat, hanem szükség van a szív működésének 24 órás megfigyelésére. Ebben az esetben alkalmazzák a 24 órás Holter EKG vizsgálatot.

Ez az eljárás, a klasszikus EKG-hez hasonlóan szintén a szív elektromos jeleit rögzíti, de nem csak pár percig, hanem egy egész napos időintervallumban. Az adott napon a páciens egy kis készüléket akaszt a nyakába vagy csatol az övére, amelyből néhány elektróda (készülék függő – 5,7,10 db tappancs) csatlakozik a mellkashoz. A modern készülékek már gyakorlatilag nem okoznak kellemetlenséget, a napi teendők zavartalanul elvégezhetők, ugyanakkor a páciensnek naplót kell írnia az adott 24 óra teljes tevékenységéről (sportolás, munka, fizikai munka, alvás stb.), különös tekintettel azokra az időpontokra, amikor a monitorizálás alatt panasza is volt.

Milyen panaszok esetén javasolt 24 órás Holter EKG?

  • erős szívdobogás
  • ritmuszavar érzés
  • a szédülés
  • az ájulás
  • eszméletvesztés
  • mellkasi fájdalom
  • szapora, lassú- vagy szabálytalan szívdobogás érzete

Fontos, hogy a vizsgálat alatt nem szabad fürödni vagy zuhanyozni, mert a készüléket nem érheti víz, de a készüléket leveheti a páciens. A 24 órás EKG monitorizálás előtt vagy a kiértékelés során, melyet kardiológus szakorvos végez, elengedhetetlen a kardiológiai konzultáció annak érdekében, hogy az értékelés végző kardiológus tisztában legyen a páciens anamnézisével, panaszaival, tüneteivel.TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.