Röntgen


A röntgendiagnosztika a legrégebbi képalkotó eljárás

A több, mint 125 éves múltra visszatekintő röntgenvizsgálat a képalkotó diagnosztika legrégebbi eljárása, amelynek elvére ma már több diagnosztikai módszer is épül. A klasszikus röntgen máig az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat. A modern, digitalizált röntgenfelvételek jelentősen kevesebb sugárterheléssel járnak, mint pár évtizeddel korábban. Viszonyításként elmondható, hogy egy mellkasröntgen sugárterhelése megfelel 2 és fél nap sima háttérsugárzásának. Manapság a csontok és ízületek, a tüdő vizsgálatára használják leginkább a röntgent, amelynek kiemelt szerepe van például a baleseti csonttörések vizsgálatában.

Hogyan kell készülni a röntgenvizsgálatra?

A röntgenvizsgálat bárkinél elvégezhető indokolt esetben, még gyermekeknél is (18 éves kor alatt orvosi beutaló szükséges), ám a terhesség időszakában röntgenfelvétel készítése nem ajánlott. Az eljárás nem igényel speciális előkészületet, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. A vizsgálat során a vizsgált testrésztől függően álló vagy fekvő helyzetben helyezkedik el a páciens, maga a felvétel pár másodperc alatt elkészül.

Amennyiben röntgen vizsgálatra van szüksége, kérjük hívja az Affidea Magyarország ügyfélszolgálatát a +36 1 803 6464-es telefonszámon!


TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.