Kardiológia


Ezt kell tudni a kardiológiáról!

A kardiológia elsősorban a szív betegségeivel, azok megelőzésével és gyógyításával foglalkozik. Szorosan kapcsolódik más szakterületekhez, így például a belgyógyászathoz, gasztroenterológiához, pulmonológiához, vagy éppen a neurológiához.

Sajnos a szív- és érrendszeri betegségek világszerte és hazánkban is vezető haláloknak számítanak annak ellenére, hogy ezek helyes életmóddal megelőzhetők lennének, illetve a már kialakult betegségek jól karbantarthatók. Magyarországon évente mintegy 15-20 ezer ember veszti életét valamilyen szívprobléma következtében.1

A szívbetegségek legfontosabb rizikófaktorai a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly. A jól ismert kockázati tényezők mellett az alvászavarra is figyelni kell, ami egy kevésbé ismert rizikófaktor. Nagyon fontos szerepe van a rizikó felmérésben a családi előzményeknek is.

Kinek érdemes kardiológushoz fordulni?

A tüneteket nem tapasztaló pácienseknek is tudni kell, hogy a kardiológiai problémák szinte mindenkit érintenek, így általánosan elmondható, hogy 40 év körül érdemes először ellenőriztetni az érrendszer állapotát és a szív működését. Azoknak mindenképpen javasolják korábban elkezdeni a rendszeres kivizsgálást, akiknek a családjában előfordult fiatalkori hirtelen szívhalál vagy valamilyen más szívbetegség.

Mi történik egy általános kardiológiai kivizsgáláson?

Az első szakrendelésen általában felveszik a páciens anamnézisét, illetve körbejárják az esetleges családi halmozottságot is. Nagyon fontos az életmód feltérképezése, azaz tudni, hogy a páciens mennyit mozog, dohányzik-e, fogyaszt-e alkoholt, koffeint. Ehhez kapcsolódik egy friss laboreredmény, amely feltárja a legfontosabb rizikófaktorokat, mint például a húgysav, koleszterin, vércukor, vesefunkció szintjét. Ezután következik egy fizikális vizsgálat fonendoszkóppal, majd egy nyugalmi EKG és vérnyomásmérés. A kardiológus ezt követően szívultrahangot is kérhet vagy készíthet. Ha valamilyen probléma merül fel, akkor következő lépésben terheléses EKG—ra vagy 24 órás EKG-ra, esetleg 24 órás vérnyomásmérésre kerülhet sor. További szívvizsgálatok: a terheléses szívizom szintigráfia, illetve szív CT-vizsgálat, valamint a koszorúér festés.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.