Endokrinológia


Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Az endokrinológia a hormonháztartás zavaraival és az anyagcsere működésével foglalkozik, de ehhez a tudományághoz tartozik a pajzsmirigybetegségek, a cukoranyagcsere zavar, az inzulinrezisztencia, a emésztési zavarok, ízületi és mozgásszervi betegségek hormonális hatása és kezelése is.

Milyen panaszokkal érdemes endokrinológushoz fordulni?

Ha valaki szokatlan fáradékonyságot, hízást, fogyási nehézséget, feszültséget, idegesség érzést tapasztal, felborul a menstruációs ciklusa, impotencia és libidózavar következik be, érdemes endokrinológushoz fordulni. A hormonrendszer rendellenes működésének tünete lehet továbbá a hajhullás, a bőrszárazság, emésztési panaszok, puffadás, teltségérzet, reflux tünetek erősödése, migrén, fejfájás, pánikbetegség és depresszió.

Mi történik alap esetben egy endokrinológiai szakrendelésen?

Az endokrinológiai szakrendelésen nagyon fontos a megfelelő kikérdezés, az összes tünet, panasz feltárása, a páciens korábbi betegségeinek, műtétjeinek és azok kezelésének megismerése. A páciensek ugyanis nagyon sokszor nem tudják, hogy különböző betegségeik és tüneteik szorosan összefüggenek egymással, éppen ezért kell a kiinduló betegséget, magát a hormoneltérést megtalálni. Ennek terápiájával ugyanis az összes egyéb panasz is javulni fog. A hormonszinteket általában laborvizsgálatokkal ellenőrzik, amelyeket kiegészítenek bizonyos képalkotó vizsgálatok (például izotópos vizsgálat a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy esetében).

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.