Ultrahang vizsgálatok


Ezt érdemes tudni az ultrahang-vizsgálatokról!

Az emberi füllel nem érzékelhető hangtartomány az ultrahang, amellyel lehetővé válik a testrészek kétdimenziós ábrázolása. Leggyakrabban az ínak, izmok, ízületek, erek, az emlők és a hasi szervek vizsgálatára használják. Az ultrahang-vizsgálatnak nincs semmilyen káros hatása a szervezetre, akár csecsemőknél is alkalmazható, nem meglepő, hogy ezzel a módszerrel vizsgálják a várandós kismamákat és a magzatokat is. Az ultrahang-vizsgálat bármilyen testpozícióban lebonyolítható, akár mozgás közben is, ez az ízületek vizsgálatánál határozott előnyt jelent. A vizsgálathoz nem szükséges kontrasztanyag adása, így vesebetegeknek is javasolt, akik egyébként nem kaphatnak CT-hez vagy MR-hez szükséges kontrasztanyagot. Az ultrahangos vizsgálatok további előnye, hogy – a hasi-kismedencei és egyéb speciális vizsgálatokat kivéve – nem igényelnek külön felkészülést, szinte azonnal végrehajthatók bárhol és bármikor.

Fontos, hogy a vizsgálatot megelőzően ne fogyasszon puffasztó ételeket, valamint az időpont előtt hat órával ehet utoljára. Fogyasszon szénsavmentes vizet bőséggel és telt hólyaggal érkezzen.

Milyen testrészek vizsgálatára javasolt az ultrahang?

  • Hasi, kismedencei ultrahang-vizsgálat
  • Lágyrész ultrahang-vizsgálat: nyaki és egyéb lágyrészelváltozás gyanúja esetén, pl. a pajzsmirigy, illetve a nyirokcsomók megítélésére
  • Doppler ultrahang-vizsgálat: a vérkeringés, az erek állapotának felmérésére alkalmazzák
  • A szívultrahang az egyik legfontosabb kardiológiai vizsgálómódszer
  • A nőgyógyászatban a terhesség, a magzat érettségének nyomon követésére, esetleges fejlődési rendellenességeinek kiszűrésére alkalmazzák;
    emellett egyes nőgyógyászati problémák (gyulladások, tumorok) vizsgálatának is fontos eszköze
  • Emlők
  • Izmok, ízültek

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.