Gasztroenterológia


A gasztroenterológia az emésztőszervrendszer őre

A gasztroenterológia az emésztőszervek (nyelőcső, gyomor, vékonybél -beleértve a nyombelet is- vastag- és végbél, máj, epehólyag és epeutak, hasnyálmirigy) kóros elváltozásaival, működésével foglalkozik. Alap esetben emésztési és székelési problémák esetén, puffadás, emésztőszervi fájdalom, gyomorproblémák jelentkezésekor érdemes a szakorvost felkeresni. Gyakori gasztroenterológiai betegségnek számít a gyomorfekély, a gyomorégés, a reflux, az irritábilis bélszindróma, a különböző bélgyulladások, a cölikália és a máj különböző megbetegedései.

Mivel a rosszindulatú vastagbél daganatok az egyik leggyakoribb ráktípusnak számítanak, ráadásul Európában lakosságarányosan Magyarországon a legmagasabb a betegségben elhunytak száma, így érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani.1 45 év felett legalább 5 évente érdemes panaszmentesen is szakemberhez fordulni, aki a páciens életmódjának, családi érintettségének figyelembevételével endoszkópos vastagbélrákszűrést javasolhat. A vastagbél daganatokra különösen igaz, hogy még a tünetmentes, kezdeti időszakban jó eséllyel kezelhetők.

Milyen panaszokkal érdemes gasztroenterológushoz fordulni?

Akkor érdemes a gasztroenterológust felkeresni, ha a panaszok kifejezetten az emésztőszerveknél jelentkeznek.

jellemző tünetek:

  • hasi fájdalom
  • étvágytalanság
  • fogyás
  • fokozott fáradékonyság
  • gyomor vagy bélvérzés
  • gyomorfájdalom
  • a széklet és székelési habitus indokolatlan változása
  • hányinger, émelygés, hányás,
  • labor leletekben szereplő emésztőszervi okokra utaló kóros értékek (vérszegénység, vashiány, kóros májfunkciók, széklet vér pozitivitás stb.)

Mi történik a gasztroenterológiai vizsgálaton?

A gasztroenterológiai konzultáció során áttekintik a beteg emésztőszervi panaszait, a korábbi vizsgálati eredményeket és ennek, valamint a fizikális vizsgálat eredményének figyelembe vételével meghatározzák a további kivizsgálás menetét, amely lehet hasi UH, endoszkópos beavatkozás, laborvizsgálat, műtéti ellátás, gyógyszeres kezelés, speciális diéta stb.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.