Mammográfia


Tudjon meg többet a mammográfiáról!

A rosszindulatú emlődaganatok a hölgyek körében az egyik leggyakoribb ráktípusnak számítanak, évente mintegy 8400 új esetet diagnosztizálnak. Szerencsére a korai stádiumban felfedezett emlődaganatok többsége jó eséllyel kezelhető.
Kiemelten fontos, hogy a nők 35 év felett évente menjenek el emlőrákszűrésre, amelynek alap eljárása a mammográfia. Ez az vizsgálat tulajdonképpen a mellek speciális röntgenfelvételét takarja, amely képes kimutatni akár a fél centiméter átmérőjű, korai daganatos elváltozást is.

Hogyan zajlik egy mammográfiai vizsgálat?

Maga a vizsgálat körülbelül 10 percig tart és állva történik. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a melleket – egyenként – speciális műanyag lemez segítségével összenyomják, majd kétirányú röntgenfelvételt készítenek róluk. A
mammográfiai vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, de a mellek összenyomása kellemetlen lehet, ugyanakkor az Affideánál elérhető önkompressziós mammográf, amelynél maga a páciens irányíthatja a gép által kifejtett nyomást. A mammográfiának nincs mellékhatása, és csak minimális sugárterheléssel jár. Az Affidea magánegészségügyi központjaiban teljesen digitális mammográfokat használunk, amelyek a hagyományos, analóg módszerhez képest kisebb sugárterheléssel működnek.

Milyen emlővizsgálatok érhetők el?

  • KOMPLEX EMLŐVIZSGÁLAT
  • TOMOSZINTÉZISES MAMMOGRÁFIA
  • KONTRASZTANYAGOS MAMMOGRÁFIA
  • SZTEREOTAXIÁS MINTAVÉTEL

Hogyan kell felkészülni a mammográfiára?

Az alap mammográfiára nem kell éhgyomorra érkezni és mivel alap esetben kontrasztanyagot sem használunk, így laborvizsgálatra sincs szükség. Érdemes a mammográfiai vizsgálatot a ciklus elejére, a menstruáció kezdetét követő 7-12 napba időzíteni, amikor a kevésbé érzékenyek az emlők, illetve a mirigyek aktivitása is kisebb. Menopauza után nincs szükség ilyen időzítésre.TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.