Nőgyógyászat


Mivel foglalkozik egy nőgyógyász?

A nőgyógyász szakorvos a női külső- és belső nemi szervrendszert vizsgálja, biztosítja a különböző fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférést, illetve támogatja a várandósság idején a kismamákat, irányítja a szülés folyamatát, beleértve a császármetszés elvégzését. Ezen kívül a női hormonrendszer zavaraival is foglalkozik, így például a menopauzás panaszok kezelésével.
Minden felnőtt hölgynek javasolt évente részt venni egy komplex nőgyógyászati vizsgálaton panaszmentes időszakokban is, amely a méh- és a petefészkek vizsgálatából, valamint méhnyakszűrésből áll. Ha valakinél nőgyógyászati jellegű problémák jelennek meg (például alhasi görcsök, emlőelváltozások, menstruációs zavarok) érdemes késlekedés nélkül szakorvoshoz fordulni.
Az elhanyagolt gyulladásos, fertőző megbetegedések ugyanis idővel komoly problémát, akár meddőséget is okozhatnak. A daganatos betegségeknél pedig a korai diagnózis nagymértékben javítja a teljes felépülés esélyeit. A három leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a hölgyek körében a méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák.

Milyen panaszokkal érdemes nőgyógyászhoz fordulni?

  • Kismedencei fájdalom, (al)hasi görcsök
  • A menstruáció során fellépő problémák
  • Vérzési rendellenességek
  • Hüvelyi folyás
  • A nemi szervek elváltozásai, viszkető, égető érzés
  • Menopauza, hormonális változások okozta panaszok

Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat?

A szakorvos kikérdezi a pácienst a kórtörténetéről, a családban halmozódó betegségekről, az aktuális panaszairól, a menstruációs ciklusáról, továbbá a szexuális életéről, terhességeiről. Ezután következik a fizikális vizsgálat. A vizsgálat része egy hüvelyi ultrahang is, amely részletgazdag képet ad a teljes kismedencéről, a méh elhelyezkedéséről és szerkezetéről. Ultrahangvizsgálattal a peteérés is nyomon követhető.
A méhnyakrákszűrés (citológia)során a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, valamint a méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról kenetet vesz, melyet citopatológus szakember értékel ki. A kenetben található hámsejtek elváltozásaiból kóros állapotokra lehet következtetni. A nőgyógyász feladata továbbá, hogy tanácsot adjon a családtervezéssel és a fogamzásgátlással kapcsolatban, a meddőségi vizsgálat elvégzése, a menopauzát kísérő panaszok kezelése, illetve a hüvelyi és a kismedencei fertőzések, gyulladások vizsgálata és kezelése.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.