Ortopédia


Az ortopédia szakág foglalkozik a mozgásszervi problémákkal

Az ortopédia a mozgásszervi betegségek, ízületi problémák, izombetegségek kezelésével, a törzs, a gerinc és a végtagok rendellenességeivel foglalkozik. A mozgásszervi panaszok egyébként igen gyakoriak a magyar lakosság körében, porckopással küzd minden 5-ik felnőtt és a csontritkulás is közel 1 millió embert érint hazánkban.1 Az elmúlt pár évben egyre gyakoribbá vált az ülő munka okozta gerinc és derékfájdalom is a felnőttek körében, amelyek kezelése szintén az ortopéd szakorvos feladata.

Milyen panaszokkal érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni?

  • ízületi gyulladás, fájdalom
  • derékfájás, lumbágó, porckorongsérv
  • csípőfájdalom, csípőficam
  • felső végtag-, vállfájdalom (pl. teniszkönyök, golfkönyök)
  • izomfájdalom
  • ízületi kopások, csontkinövések, porcleválás
  • mozgáskorlátozottság
  • fejlődési rendellenességek (gerincferdülés, lúdtalp stb.)

Hogyan zajlik az ortopédiai vizsgálat vizsgálat?

A szakrendelésen az orvos kikérdezi a pácienst korábbi mozgásszervi betegségeiről, műtétjeiről. Körüljárja az esetleges baleseteket, az életmódot (sportolás) és munkakörülményeket. Részletesen kikérdezi a beteget aktuális panaszairól, a fájdalom jellegéről, pontos helyéről, erősségéről, fennállásának idejéről. A fizikális vizsgálat során tartás- és járásvizsgálatra, az érintett testrész, végtag működésének funkcionális vizsgálatára, a kis- és nagyízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka) mozgásterjedelmének vizsgálatára is sor kerül. A szakorvos a perifériás idegek vizsgálata során felméri a panaszos terület érző- és mozgatóreflexeit. Megvizsgálja a láb esetleges deformitásait, célzottan a gerinc- és térdproblémák okait. A pontos diagnózis felállításához a szakorvos képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is kérhet, például röntgen, ultrahang, MR- vagy CT-vizsgálatot.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.