Szakmai állásfoglalás


A 2020. április 6-án a sajtóban megjelent brit elemzésre vonatkozóan, mely az otthoni használatra szánt (ujjbegyből vett vérminta alapján működő) gyorstesztek működését nem találta kielégítőnek, a Medical Service Budapest Kft. a következő állásfoglalást teszi:

A jelenleg elérhető igM és igG tesztek közül a Medical Service Budapest Kft. vezetői és orvosszakmai csapata igyekezett azt a tesztet és vizsgálati módszert kiválasztani, mely teljes mértékben teljesíti a szakma által támasztott elvárásokat.

A vizsgálat eredménye azt mutatja meg, hogy az adott személynél a vizsgált igM és/vagy IgG molekula kimutatható koncentrációban van-e jelen vagy sem. (Előfordulhat, hogy jelen van, de a detekciós határ alatt, illetve előfordulhat, hogy a koronavírus fertőzés következtében az adott személynél termelődik antitest, azonban az eltér a többségnél megtalálható formától, és így nem kerül detektálásra. Ennek következtében ténylegesen a pozitív eredményeknek van információtartalma: a pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen.)

A nálunk végzett vizsgálat nagyon fontos jellemzője, hogy a teszt elvégzése vénás vérből történik és nem ujjbegyből, laboratóriumi körülmények között. A kiértékeléshez mikrobiológus szakemberekre van szükség, nagyon fontos az ismételhetőség, az összes levett mintát archiváljuk (fagyasztva eltároljuk), így akár utólag is elvégezhetőek olyan vizsgálatok, melyek ma még nem elérhetőek.

Az Egészségközpontjaink által használt COVID-19 IgG/IgM gyorsteszteket (COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212) számos hazai laboratórium (magán, közfinanszírozott, egyetemi intézmény) is alkalmazza.

Mi, a Medical Service Budapest Kft. vezetői és orvosszakmai csapata meg vagyunk győződve róla, hogy a jelenleg elérhető módszerek és vizsgálatok közül a legmegfelelőbb technikával dolgozunk és a legjobb szakmai tudásunknak megfelelően járunk el minden levett minta tekintetében. Hiszünk abban, hogy az Igm/IgG tesztek használata mindenképpen hozzá fog járulni a járvány leküzdéséhez és segíteni fog abban, hogy megtaláljuk azokat a személyeket, akik már átvészelték a megbetegedést.


TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.