OptometriaEzt kell tudni az optometriáról

Tudta, hogy a fokozott képernyőhasználat következtében a látás romlása szinte népbetegségnek számít, a lakosság felének lenne szüksége szemüvegre. Ennek nyomán egyre nagyobb az igény a látásvizsgálattal foglalkozó egészségügyi szakemberek, az optometristák iránt. A látásromlással az optometrista (egyetemi végzettséggel rendelkező) egészségügyi szakember foglalkozik, aki elsősorban a szem optikai hibáinak javításában és szemvizsgálatban jártas, illetve szemüveget írhat fel a páciensek számára képernyő előtti munkavégzéshez. A szemész szakorvosok ugyanakkor a szem betegségeinek megállapításával és azok kezelésével foglalkoznak, az elvégzett szemészeti műszeres vizsgálatok után.

Az optometria szakirány néhány éve jelent meg a hazai egészségügyi felsőoktatásban, és immár az Affidea Magyarországnál is elérhető az optometriai vizsgálat. Az optometrista foglalkozik a látásélességgel, látásszűréssel, vizsgálja a szem törőközegeit, a fénytörési hibákat, a szemizmok tevékenységét, a binokuláris látást, valamint foglalkozik a csarnokzug, a szemlencse, az üvegtest és a szemfenék állapotának felmérésével. A szem fénytörési hibáira korrekciós szemüveget ír fel, méri a szemnyomást és felismeri a komolyabb szembetegségeket, fejlődési rendellenességeket, adott esetben szemorvoshoz irányítva a beteget.

Milyen panaszokkal lehet felkeresni az optometriai szakrendelést?

Ha valakinek nincs semmilyen ismert szembetegsége, szemproblémája, de romlott a látása, akkor érdemes optometristát felkeresnie.

Hogyan zajlik az optometriai szakrendelés?

Az optometriai szemvizsgálat eltér a szemész szakorvosi szemvizsgálattól, ez utóbbi elsősorban a szembetegségek szűrésére, gyógyítására irányul, és csak másodsorban történik olyan látásvizsgálat, ami a szemüveg dioptria meghatározásához kell. Az optometrista látásvizsgálat ugyanakkor a fénytörési hibákat szűri, és ezek megoldására törekszik dioptriás szemüveggel, kontaktlencsével, egyéb látásjavító eszközökkel. Az optometrista első körben részletesen kikérdezi a pácienst, majd a számítógépes mérés után próbakeretben, dioptriás lencsékkel látásvizsgálatot végez, meghatározza a szemüveghez szükséges lencséket. Az egyszemes korrekció után a kétszemes ellenőrzés következik.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.