Kiropraktika

A kiropraktika tudományág a gerincbetegségek kézzel, ujjakkal (ritkán műszeresen) történő kezelésével, gyógyításával foglalkozik.

A kiropraktika a támasztó- és mozgatórendszer (gerinc, végtagok ízületei, izomzat) sérülések, gyulladások, kopásos elváltozások következtében kialakult visszafordítható kóros elváltozásaival, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

A kiropraktor orvos nem gyógyszerrel gyógyít. Miután tájékozódik a beteg panaszairól, betegségeiről, kézzel tapintja ki a gerinc, az ízületek rendellenességét.

A problémás területről röntgenfelvétel készül, majd ortopédiai és neurológiai vizsgálat során elmozdult csigolyákat, megnyúlt szalagokat és sérült izmokat keres a kiropraktőr.

A kitapintásos vizsgálat után a páciens felfekszik a speciális kezelőpadra. A kiropraktika kezelés nem tart sokáig, mivel kizárólag a problémás csigolyákkal foglalkoznak.

A kezelés gyors, rövid, erőteljes, de nem fájdalmas mozdulatból áll, nyomogatással, csavarással, mozgatással állítja helyre a csigolyák eredeti helyzetét. Oldja az ízületek mozgás korlátozottságát, az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével helyreállítja a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját eredeti állapotába, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat.

A fájdalom múlásával, a mozgás szabadabbá válásával javul a pszichés és fizikális közérzet.

Több, mint 100 technikát tartanak számon.

A kezelés nagy szaktudást, gyakorlatot igényel, ezért fontos, hogy diplomás kiropraktőrök és a manuálterapeuták végezzék.

A kiropraktika a test öngyógyító erejére épít.

A rendellenességeket a kiropraktőr már korán felfedezi, ezért fontos a gerinc állapotának rendszeres ellenőrzése.

A kiropraktőr megelőzésre testmozgást javasol az edzésfajták váltogatásával, de fontos, hogy edzés előtt végezzünk bemelegítést, a végén lazító gyakorlatokat. Az egészséges táplálkozás és a stressz elkerülése jót tesz az ízületeknek.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.