COVID-19 vizsgálatok


Az új típusú koronavírus járvány nagymértékben megváltoztatta az életünket és a járvánnyal kapcsolatos intézkedések valamilyen módon mindenkire hatással vannak. A vírus Magyarországon is egyre több embert fertőz meg. Aggódunk magunkért, aggódunk szeretteinkért. Alig várjuk, hogy visszatérhessünk jól megszokott mindennapjainkhoz, munkába menjünk és rokonokkal, barátainkkal találkozhassunk.

A tudomány jelen állása szerint az emberek 80%-ánál tünetszegényen, vagy akár tünetmentesen zajlik le a fertőzés.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az egészségügyi, illetve szolgáltatói, gyártói tevékenység újraindításakor felmerül annak az igénye, hogy a munkavállalók, illetve a szolgáltatást igénybe vevők esetében megbízhatóan megállapítható
1. átesett a vírusfertőzésen, meggyógyult és már nem fertőz
2. még nem betegedett meg és nem fertőz
3. esetleg tünetmentesen a vizsgálat idején a vírus aktívan jelen van a szervezetében

SARS-CoV-2 rtPCR módszer a vírus RNS (genetikai kód) jelenlétének igazolására

A PCR teszt a vírus egy részét, az RNS-t mutatja ki. Ez fertőzés esetén megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján. Gyógyulás esetén a vírus már nem mutatható ki a nyálkahártyáról. Ha a beteg igazoltan koronavírussal volt fertőzött, két különböző időben vett negatív PCR teszt eredménye igazolja, hogy meggyógyult.

A PCR teszt elérhető Egészségközpontjainkban.

SARS-CoV-2 antigén teszt

Vizsgálati anyag: orr- garat törlet VTM-ből (Virus Transfer Mediumból)
Ez a módszer ugyancsak a vírus jelenlétét képes igazolni vagy kizárni, a vírusból származó felületi fehérjék kimutatásával. Óriási előnye, hogy nem igényel bonyolult laboratóriumi hátteret, érzékenysége (valószínűleg) elmarad a PCR módszer mögött.

Az antigén teszt jelenleg nem elérhető Egészségközpontjainkban.

SARS-CoV-2 ellenanyag szint meghatározás

Vizsgálati anyag: vénás vér (teljes vér vagy vérsavó)
Az IgG molekula a 14-21 nap között kezd el termelődni, a maximumot a 28 nap körül éri el, és mai ismereteink szerint emelkedett marad a betegség utáni hetekben, hónapokban. A vizsgálat azoknak lehet indokolt, akik szeretnék megtudni, hogy átestek-e már a betegségen, vagy megkapták a védőoltást és szeretnék tudni, hogy mennyi ellenanyag van a szervezetükben.

Az ellenanyag teszt jelenleg elérhető Egészségközpontunkban.


IDŐPONTFOGLALÁS

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.