COVID-19 Gyakori Kérdések

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyakori kérdéseket, melyeket pácienseink tesznek fel nekünk a koronavírus szűréssel kapcsolatban.

 • Kinek ajánljuk a tesztet?
 • Kinek nem ajánljuk a tesztet?
 • Hogy működik a jelentkezés?
 • Mennyibe kerül a vizsgálat?
 • Hogyan zajlik le a vizsgálat?
 • Hogyan lehet kimutatni a COVID-19 megbetegedést?
 • Hogyan működik a vírus kimutatása PCR módszerrel?
 • Hogyan működik a szerológiai teszt?
 • Milyen engedéllyel rendelkezik az Egészségközpontjaink által használt teszt?
 • Mit jelent a negatív eredmény?
 • Mit jelent, ha a teszt pozitív, de csak IgM típusú ellenanyag mutatható ki?
 • Mit jelent, ha a teszt pozitív, és IgM és IgG típusú ellenanyag is kimutatható?
 • Mit jelent, ha a teszt pozitív, de csak IgG típusú ellenanyag mutatható ki?
 • Mit tegyek, ha a hozzátartozómnak pozitív a tesztje?
Kinek ajánljuk a tesztet?

Aki úgy érzi, hogy az elmúlt hetekben áteshetett az új típusú koronavírus okozta fertőzésen, mert

 • tüneteket észlelt magán
 • érintkezhetett fertőzött személlyel
 • családjában influenzaszerű megbetegedés fordult elő
 • ő vagy családtagja fokozottan fertőzésveszélynek kitett helyen járt, vagy onnan visszatért
Kinek nem ajánljuk a tesztet?

Azoknak nem ajánljuk és kérjük, ne vegyék igénybe a tesztet, akik jelenleg

 • lázasak vagy hőemelkedésük van
 • köhögnek
 • rosszul érzik magukat
Hogy működik a jelentkezés?

Egészségözpontjaink weboldalain az online időpontfoglalás gombra kattintva van lehetőség jelentkezni a vizsgálatra. Az időpontfoglalás után kolléganőink telefonon keresni fogják egy telefonos kérdőív kitöltése kapcsán. A kérdőív néhány kérdésből áll és pár percet vesz igénybe. Ezek után várni fogjuk Egészségközpontunkban a lefoglalt időpontban. Kérjük, hogy a szűrés menetét olvassa el és tartsa be az abban foglaltakat! Ha van nyomtatási lehetősége, kérjük nyomtassa ki és töltse ki a Páciens adatlapot, ezzel is meg tudjuk gyorsítani a regisztrációs folyamatot és az Egészségközpontban eltöltött időt.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A vizsgálat ára 11 000 Ft.

Hogyan zajlik le a vizsgálat?

A lefoglalt időpontban kérjük jelenjen meg az Egészségközpontban! Kézfertőtlenítés és a kihelyezett maszk felvétele után recepciós kolléganőnk várja Önt az adminisztrációs teendőkkel és a fizetéssel. Ezek után kérjük foglaljon helyet a váróban legalább két méterre az ott várakozóktól. Kolléganőink szólítani fogják. A vérvétel vénás vérből történik. Amint végzett a vérvétellel, kérjük hagyja el az Egészségközpontot! Az eredményt és az ezzel kapcsolatos teendőket 2-3 munkanapon belül emailben küldjük el Önnek.

Hogyan lehet kimutatni a COVID-19 megbetegedést?

A koronavírus fertőzés állapotát fontos, és járványügyi szempontból alapvető laboratóriumi vizsgálatokkal is nyomon követni. Két módon lehet igazolni a fertőzést: a vírus kimutatható a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik), ez az ún. PCR módszer. Vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásával, ez az Egészségközpontjainkban is használt szerológiai vizsgálat, vagy ellenanyag szűrés.

Hogyan működik a vírus kimutatása PCR módszerrel?

A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) nagy pontosságú, igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat. Ugyanakkor az eredményessége nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen. A mintavétel a garat és orrnyálkahártya sejtjeiből egy speciális törlőeszközzel történik, de lehet, hogy mégsem kerül bele olyan sejt, amiben benne lenne a vírus.

Hogyan működik a szerológiai teszt?

Elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és igG). Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonló módon – a vírusszervezetbe kerülését követően az immunrendszer sejtjei kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8 nap között az IgM típusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG típusú antitest is megjelenik. A teszt az IgM és IgG antitesteket mutatja ki.

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint látható. A vizsgálatokat vérből kell elvégezni, a szokásos laboratóriumi vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérmintából végzi el a labor az antitest kimutatást.

Milyen engedéllyel rendelkezik az Egészségközpontjaink által használt teszt?

A szolgáltató a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználható az ezzel kapott eredmény. (OGYÉI nyilvántartási szám: HU/CA01/17106/20)

Mit jelent a negatív eredmény?

SARS-CoV-2 elleni IgG antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint nagy valószínűséggel tartósan „védett” – tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart). A betegség igazolása azonban kizárólag pozitív rtPCR vizsgálaton alapulhat.

Mit jelent, ha a teszt pozitív, de csak IgM típusú ellenanyag mutatható ki?

SARS-CoV-2 elleni IgM antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy termel vírus elleni IgM antitestet, tehát nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától kb. 5 -21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében (ma még nem tudjuk pontosan megmondani mekkora ez a populáció) teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.

Mit jelent, ha a teszt pozitív, és IgM és IgG típusú ellenanyag is kimutatható?

SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest pozitív. Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzés kialakulásától számított 14 -28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is kihúzódhat.

Mit jelent, ha a teszt pozitív, de csak IgG típusú ellenanyag mutatható ki?

SARS-CoV-2 elleni IgG antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint tartósan „védett” – tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart), azonban ennek elmúltával nagy valószínűséggel már nem fertőznek, munkaképesek, el tudják látni feladataikat.

Mit tegyek, ha a hozzátartozómnak pozitív a tesztje?

Tartson legalább 2 méter távolságot. Ha muszáj a beteg közelébe mennie, vegyen fel maszkot. A sima sebészi maszk vagy az otthon varrt is elég védelmet biztosít, ha nem megy a beteg közvetlen közelébe. A legjobb, ha a beteg is maszkot hord, amikor csak lehet: így kevesebb vírust terít szét a környezetében.

A beteg evőeszközeit alaposan, mosogatószerrel mossa el, ha mosogatógépet használ, legalább 60°C hőfokú programot válasszon. A beteg ételébe, poharába nyilván soha ne egyen vagy igyon bele!

A beteg fogkeféjét tartsa távol a sajátjától, és fogkrémből se használja ugyanazt a tubust. Használjanak külön kéztörlőt, amit mosson ki gyakran.

Ha van rá mód, ne aludjon a beteggel egy szobában.

A beteg ágyának közelébe helyezzen egy lezárható szemetest, és a használt papírzsebkendőt mindig ide dobja. A mosható textil zsebkendő felesleges kockázatot jelent, használjon inkább papírzsebkendőt.

A beteg ruháit, ágyneműjét, ha lehet, mosógépben, mosószerrel mossa. A mosóporban lévő detergenst a vírusok valószínűleg nem élik túl, de ha biztosra akar menni, azt ami bírja moshatja 60°C-on, vagy kivasalhatja.

Szellőztessen gyakran, hogy a levegőbe került vírusok távozhassanak, mielőtt másokat is megfertőznek.

Ne nyúljon olyan tárgyhoz, amit a beteg is megfogott. Mosson kezet alaposan, ha mégis a beteghez vagy a közelében lévő tárgyakhoz nyúlt.

 • Apró praktikák: ne nyúljon a tárcájába, ne használja a telefonját, a TV távirányítót tekerje be folpackba, és így mindig letörölheti, amikor a beteg használta. A számítógép billentyűzete, hűtő ajtaja, a mikró, vízforraló nyomógombjai mind közvetítői lehetnek a vírusnak. A kesztyű használata semmit se ér, ha a lakás összes berendezési tárgya fertőzöttnek tekinthető!
 • A beteg szobájának ajtajába érdemes fertőtlenítőszeres, például hipós vagy domesztoszos felmosórongyot tenni, ami mindig nedves, és minden esetben, amikor valaki kijön a fertőzött szobájából, a cipőt/papucsot azzal fertőtleníteni. Így nem viszi tovább a cipőn a vírust. A hipó hajlamos kivinni a dolgok színét, így a frissen megtörölt cipővel, papuccsal ne lépjen a szőnyegre amíg nem száraz.
 • Ha van otthon, fertőtlenítő törlőkendővel bármikor tudja tisztítani a kilincseket és a nagyobb felületeket akár a szobában, konyhában, WC-ben is. Ha nincs, a fertőtlenítővel benedvesített törlőrongy lesz a megfelelő eszköz. Ha kifogyott a fertőtlenítőből, szappanos, mosogatószeres (valamilyen habzó tisztítószeres) oldattal itassa át a rongyot.

Végezetül ne feledje, hogy a vírus az emésztőrendszer mindkét végén ürül, tehát most kiemelten fontos a WC használatakor a megfelelő higiénia. Mindig alaposan mosson kezet, és ne telefonozzon a WC-n!

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.