gtag('config', 'UA-44835871-1');


COVID-19 szerológiai vizsgálat (ellenanyag szűrés)


Szerológiai vizsgálat

Mit kínál a tudomány azok számára, akiknek nincsenek tüneteik, de kíváncsiak arra, hogy átestek-e a betegségen, rendelkeznek-e védettséggel és elsősorban, hogy fertőzhetnek-e?

Erre a célra szolgál az Egészségközpontjainkban elérhető ún. szerológiai vizsgálat: ez a vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. Az immunrendszerünk a fertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel, amelyek közül a szerológiai teszt az IgM és az IgG molekulákat mutatja ki. A fertőzés után, kb. 5-7 nappal az IgM jelenik meg és nagyjából négy hétig marad pozitív. Ezt követi, körülbelül a fertőzés után 2-4 héttel az IgG, amely jelen ismereteink szerint a tartós védelmet szolgálja.

A szerológiai teszt elvégzése azoknak lehet indokolt, akik nem mutatnak tüneteket (esetleg korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak) de kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen. Amennyiben valaki átesett a fertőzésen, megnyugodhat, hiszen nagy valószínűséggel nem fog újra megfertőződni ugyanazzal a koronavírus törzzsel.

Mit jelent az immunszerológiai lelet?

Ha az IgG pozitív és az IgM negatív: a Páciens nagy valószínűséggel már átesett a fertőzésen. A betegség igazolása azonban kizárólag pozitív rtPCR vizsgálaton alapulhat. Jelen ismereteink szerint valószínűleg már nem fertőz és a korábbi SARS járvány tapasztalatai alapján feltételezhetően a betegséget legalább 1-2 évig nem kapja meg újra. A higiénés szabályok betartása, különösen a rendszeres és alapos kézmosás természetesen elengedhetetlen.

Ha az IgG pozitív és az IgM is pozitív: a Páciens megkapta a fertőzést, jelenleg is fertőzőnek kell tekintenünk, de már elkezdődött az IgG termelése. Hívja fel a háziorvosát, tájékoztassa az eredményről és vonuljon önkéntes karanténba. A fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes Eljárási Rend szabályainak megfelelően.

Ha az IgG negatív és az IgM pozitív: a Páciens a fertőzés kezdeti szakaszában van, másokra is veszélyt jelent, fertőz. Hívja fel telefonon a háziorvosát és vonuljon önkéntes karanténba. A fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes Eljárási Rend szabályainak megfelelően.

Mind az IgG, mind az IgM negatív: a Páciensnél jelenleg a fertőzésre adott válaszreakció nem mutatható ki, de felhívjuk a figyelmet, hogy a vizsgálat a fertőzés kizárására nem alkalmas.

Hogyan történik a szerológiai vizsgálat?

A vizsgálat vénás vérvétellel történik. A teszt a vérmintából vizsgálja a IgG és az IgM, tehát a koronavírusra termelődött ellenanyag jelenlétét. Az eredményről és a teszt eredményétől függő teendőkről a Pácienseket a vizsgálatot követően 1 munkanapon belül emailben tájékoztatjuk. Minden vizsgálati kitről fotó készül, melyet igény szerint szintén kiküldünk.

Pozitív IgM eredmény esetén Egészségközpontjainknak tájékoztatási kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé.

Az általunk használt tesztek mindegyike – így a Hangzhou Clongene Biotech Ci LTD által gyártott COVID-19 IgG/IgM Rapid teszt is – CE IVD jelzéssel ellátott, és OGyEI Hatósági Bizonyítvánnyal rendelkező teszt. (OGyEI nyilvántartási szám: HU/CA01/17106/20)
A Mikrobiológiai Laboratórium – amely a vizsgálatokat végzi – a hazai szabályozásnak megfelelő minőségellenőrzési és minőségbiztosítási módszerekkel működik, ennek megfelelően minden teszt bevezetésekor, illetve használata során pozitív és negatív kontrollvizsgálatokat végez.

Hol érhető el a szerológiai vizsgálat?

A szerológiai vizsgálat a Mammut és az Árkád Egészségközpontokban érhető el.

Mammut Egészségközpont, 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mamut II. 4. emelet, www.mammutegeszsegkozpont.hu

Árkád Egészségközpont, 1106 Budapest, Örs vezér tere 25., Árkád Bevásárlóközpont földszint, www.arkadegeszsegkozpont.hu

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a COVID-19 szűrésre csak 5 év fölötti Pácienseket tudunk fogadni!

A vizsgálat ára

A vizsgálat ára 14 000 Ft (12 000 Ft + 2 000 Ft vérvételi díj).

Laboratórium

Laboratóriumi partnerünk a SmartBioma Zrt. 

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan vizsgálat, mely 100%-os biztonsággal meg tudja állapítani az infekciót. A szerológiai teszt esetében is lehetőség van egy újabb vizsgálatra 2-3 hét elteltével. Amennyiben a Páciens beteg, rossz állapotban van, köhög, lázas, stb, a szerológiai vizsgálat nem végezhető el. Ebben az esetben mindenképpen a háziorvost kell értesíteni, aki gondoskodik a beteg további ellátásáról. Előszűrést, biztonsági szűrést Egészségközpontjaink nem végeznek.

Pácienseink védelme érdekében Egészségközpontjainkban is kérjük az általános járványügyi szabályok betartását (mint pl. patikákban)!

A vizsgálatra online lehet időpontot foglalni. A foglalásnál kérjük adja meg telefonszámát, mert kolléganőink a vizsgálat előtt keresni fogják a Covid-19 kérdőív telefonos kitöltése kapcsán!


IDŐPONTFOGLALÁS

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.