Diagnosztikai vizsgálatok

CT VIZSGÁLAT


CT vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik. A CT (komputertomográfia) a hagyományos röntgen átvilágítási technika továbbfejlesztése. A tomográfiás felvétel esetében vékony, síkszerű röntgensugár-nyalábbal világítják át a vizsgált testet, mely mögött elhelyezett detektor érzékeli, hogy a sugárnyalábból hol és mennyi nyelődött el, majd a nyert adatok számítógépes feldolgozásra kerülnek,az emberi test szelet- vagy három dimenziós képeit tudják előállítani. CT vizsgálatkor egyes esetekben vénásan kontrasztanyagot adnak.


TOVÁBB

EKG VIZSGÁLAT


Az EKG vizsgálat során a szív elektromos tevékenységét papírszalagra rajzolt görbék formájában jeleníti meg. Vizsgálható vele a percenkénti szívverések száma, azok szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, ritmuszavarok, ingervezetési zavarok, a szívizomzat oxigénhiánya, károsodása. Számos egyéb kórállapot mellett információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól vagy azok nemkívánatos mellékhatásairól is.


TOVÁBB

FOODTEST


A FOODTEST fehérjechip alapú ételintolerancia diagnosztikai vizsgálat 221 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag specifikus IgG meghatározására alkalmas. A FOODTEST mindenkinek javasolt, aki ételintoleranciára utaló tünetekben szenved, de azok oka ismeretlen.


TOVÁBB

LABORDIAGNOSZTIKA


A laboratóriumi vizsgálat a testnedvek összetételét és az azokban előforduló biológiai-kémiai anyagok jelenlétét és mennyiségét határozza meg. A vér- és vizeletvizsgálatok a diagnosztika legfontosabb és legegyszerűbb eszközei, alapvető információval szolgálnak a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek, a sejtrendszerek, az immunrendszer működéséről és fertőzéseket okozó baktériumokról.


TOVÁBB

MAMMOGRÁFIA


A vizsgálat az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas speciális röntgen felvétel. Alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit kimutassa. Kimutatja az emlő jóindulatú és rosszindulatú betegségeit, vagy azok jelenlétére közvetett jelekkel utalhat.


TOVÁBB

MOZGÁSSZERVI SZŰRÉS ÉS KEZELÉS


A népesség 80-90%-ának életében legalább egyszer előfordul a gerincfájdalom, ami spontán, vagy a kezelések hatására elmúlik.
Ennek hátterében legtöbbször a tartáshibák állnak, melyek olyan biomechanikai elváltozásokat okoznak, amik kompressziós, vagyis nyomás okozta tüneteket váltanak ki a gerinc egyes szegmentumaiban.


TOVÁBB

MRI VIZSGÁLATOK


Az MRI (mágneses rezonancia) készülék röntgensugár használata nélkül mágneses térben rádióhullámok segítségével, a szervezet protontartalmával összefüggően történik a képalkotás. Fájdalommentes, veszélytelen eljárás. Elsősorban a lágyrész részekről alkot három dimenziós képet. Főként agyi, gerinc, végtagi lágyrész és hasi-kismedencei elváltozásoknál alkalmazzák. Korszerűbb technikákkal funkcionális vizsgálatok is végezhetők.


TOVÁBB

RÖNTGEN


A röntgensugarak a különböző szöveteken keresztülhaladva fokozatosan gyengülnek, és ez a gyengített sugár vetül a sugárforrással szemben elhelyezett filmre, vagy ernyőre, képet alkotva a vizsgált területről. Főként a csontrendszer és a tüdők vizsgálómódszereként ismert, de alkalmas lágyszövet (emlő), a hasi szervek vizsgálatára is.


TOVÁBB

ULTRAHANG VIZSGÁLAT


Az ultrahang a hanghullámok bizonyos hullámhosszú tartománya, amelyet az emberi hallás nem érzékel. Segítségével lehetővé válik a test bizonyos részeinek kétdimenziós, képi ábrázolására, akár mozgás közben is, valamint a folyadékok áramlási tulajdonságainak (elsősorban a sebességének) mérésére. Ma már lehetőség van háromdimenziós számítógépes képalkotásra is (pl. magzati ultrahang). Az UH vizsgálat a szervezetre nem ártalmas vizsgálat, amely igény szerint ismételhető.


TOVÁBB

HARMONY PRENATÁLIS TESZT


A Harmony teszt egy genetikai szűrővizsgálat, mely az anyai vérből már a várandósság 10. hetétől kimutatja a Down-szindróma, a Patau-szindróma, az Edwards-szindróma és más genetikai rendellenességek kockázatát. A várandósság során a gyermek DNS-ének töredékei bekerülnek az anya vérébe. A Harmony Teszt ezeket a DNS töredékeket elemzi a kismamától vett vérmintából. A hagyományos vérvizsgálatok a Down-szindrómás esetek közel 20%-át nem mutatják ki. A Harmony Tesztet azért fejlesztették ki, hogy pontosabb eredménnyel szűrhessük a Down-szindrómát a 35 év alatti és fölötti korosztályban egyaránt.


TOVÁBB

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.